Catering weselny – czy to jedyne i najlepsze rozwiązanie?

​Chociaż może się wydawać, że obecnie catering jest najbardziej popularnym rozwiązaniem w przypadku wesela oraz jego organizacji, nie jest to jednak jedyna opcja, na którą możemy się zdecydować. Alternatywą okazuję się zdecydowanie się na kucharza lub kucharkę. Oba rozwiązanie mają swoje plusy oraz minusy – jeżeli chcesz je poznać, zapraszamy do dalszej lektury!

Kucharz/kucharka – wady oraz zalety

Zdecydowanie największym plusem takiego rozwiązania okazuje się cena. Często jest ona niższa, nawet znacznie, od cateringu. Dodatkowo, często mamy w tym przypadku do czynienia z osobami, który zawód ten wykonują od naprawdę wielu lat, co znów przekłada się na ich olbrzymie doświadczenia. Jednocześnie w tym wypadku warto zaznaczyć, że wiąże się to również z pewnymi ograniczeniami – zazwyczaj takie osoby mają swój sprawdzony repertuar i stawiają na klasykę i kuchnię polską, jeżeli więc oczekujemy innych rozwiązań i np. kuchni międzynarodowej, może się okazać, że będziemy mieli problemy ze znalezieniem kucharza lub kucharki, którzy podejmą się naszego zlecenia.

Kolejnym problemem jest również organizacja. Często wygląda to następująco; kucharz lub kucharka zlecają zakupy, za które odpowiadają albo państwo młodzi, albo osoby do tego wyznaczone. Zakupy te muszą być dostarczone w odpowiednim terminie, z nich zostaną oczywiście przygotowane dania weselne. Takie rozwiązanie przekłada się oczywiście na wspomnianą niższą cenę, jednak jest z nim dużo zachodu – a ten przed weselem na pewno chcielibyśmy ograniczyć do minimum.

Podobnie sam transport jedzenia – niekoniecznie będzie on idealnie zorganizowany, a nie jest wykluczone, że znów spadnie on na barki Państwa Młodych.

Nie możemy zapomnieć również o skali i, powiedzmy kolokwialnie, mocach produkcyjnych naszego kucharza lub kucharki. Jeżeli decydujemy się na naprawdę duże wesele na kilkaset osób, to kucharz lub kucharka, nawet z pomocnikami, mogą mieć problem z przygotowaniem wszystkich dań. W tym przypadku firmy cateringowe dysponują znacznie większą liczbą pracowników, co sprawia, że to właśnie one bez problemu poradzą sobie z tak dużymi zleceniami.

No koniec zostawiliśmy jeden z plusów – całe jedzenie, które zostanie nam po weselu, trafia do nas. Jeżeli mamy pomysł co z nim zrobić – super! Dla wielu osób jednak plus ten zamienia się w spory problem – nie mają one bowiem co zrobić z taką ilością jedzenia, przez co często kończy ono po prostu w koszu, co nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. W takim przypadku zachęcamy jednak, by przekazać je odpowiedniej organizacji, która przekaże je np. osobom bezdomnym.

Catering na wesele – wady oraz zalety

Obecnie jest to rozwiązanie znacznie popularniejsze niż decydowanie się na powyższą propozycję. Największą zaletą, która podkreślają liczni Państwo Młodzi, jest prostota oraz oszczędność czasu i pracy. Kiedy decydujemy się na profesjonalną firmę cateringową, ustalamy z nią wszystkie detale i niemal nie musimy się już przejmować kwestią jedzenia na naszym weselu.

Dużym plusem firm cateringowych jest fakt, że są one bardzo elastyczne i potrafią znakomicie dopasować się do wymagań swoich klientów. Jest to o tyle ważne, że możemy w takiej sytuacji zdecydować się na naprawdę fantazyjne menu i nie powinno być problemów z jego realizacją. Dodatkowo, trzeba mieć na uwadze również osoby, które przebywają na specjalnych dietach. Coraz więcej osób albo ze względów zdrowotnych, albo etycznych i moralnych, decyduje się na dietę wegańską lub wegetariańską. Coraz więcej osób ma również problemy z trawieniem laktozy czy nietolerancja glutenu. We wszystkich wspominanych przypadkach musimy zdecydować się na specjalne menu, dospawane do tych konkretnych gości. W praktyce oznacza to zapewne kilkanaście innych porcji, jednak w przypadku firm cateringowych nie ma problemów, by pojawiły się one na naszych stołach.

Również w przypadku naprawdę dużych wesel nie powinniśmy mieć jakichkolwiek problemów z ich obsługą, o ile oczywiście zdecydujemy się na odpowiednio dużą firmą cateringową. O ilości planowanych gości trzeba powiedzieć już na początku rozmowy z daną firmą, jeszcze zanim przejdzie się do konkretów związanych m.in. z menu.

Potencjalnym problem z cateringiem może być jego cena – jest to rozwiązanie po prostu droższe, jednak ze względu na konkurencję na rynku, ceny te zazwyczaj nie są przesadzone. Jeżeli dla kogoś jest to problemem – nie będzie on miał również wpływu na składniki, które zostaną wykorzystane do przygotowania potraw na wesele. W tym przypadku trzeba po prostu zaufać firmie cateringowej, dlatego najlepiej decydować się na rozwiązania naprawdę sprawdzone.

Jeżeli poszukujecie firmy cateringowej w Lublinie lub jego okolicach, zachęcamy do sprawdzenie oferty Dworku Arkadia. Obsługują oni nie tylko imprezy lub eventy, które organizowane są w ich obiekcie, lecz również inne wydarzenia organizowane w okolicy. Posiadają doświadczony personel, ich kucharze potrafią przygotować liczne dania zarówno kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, dodatkowo cechuje ich prawdziwy profesjonalizm na każdym kroku obsługi danego wesela lub innego eventu.

Po więcej informacji oczywiście zapraszamy na ich stronę internetową – www.Dworekarkadia.pl.

Autor