Wesele w barwach jesieni

Zgodnie z tradycją, ślub powinien odbyć się w miesiącu mającym w swojej nazwie literę „r”. To właśnie ona, podobnie jak wiele innych rytuałów weselnych ma zapewnić państwu młodym szczęście i pomyślność. Literę „r” ma jednak w sobie nie tylko czerwiec czy sierpień, ale również i wrzesień czy październik. Wesela wcale nie trzeba więc organizować latem, kiedy z terminami jest wyjątkowo trudno, ale równie dobrze można zdecydować się na jesień i wykorzystać wszystko, co niesie ze sobą ta przepiękna pora roku.

Jakie kolory wybrać?

Gdy wesele urządza się jesienią, planując dekoracje sali i stołów i dobierając menu, dobrze jest docenić jesienne kolory. Kawa i czekolada doskonale sprawdzą się nie tylko jako napoje czy deserowe smakowitości. W takich właśnie odcieniach można też wybrać zastawę i obrusy. Pokusić się można też o jeszcze bardziej jesienne dekoracje. Liście, kasztany, żołędzie na pewno będą się prezentowały na stole wyjątkowo. Dodatki ze złota, w kolorach czerwieni, żółtego i pomarańczowego zaś sprawią, że cała dekoracja zapadnie na długo w pamięć.

Detale decydują o charakterze całości

Planując przystrojenie stołów i ogólnie całe przyjęcie weselne, warto myśleć nie tylko o całokształcie, ale także i o detalach. Poszczególnym stołom warto nadać jesienne nazwy. „Mocca”, „czekolada”, „jarzębina” czy „dąb” od razu kojarzą się inaczej niż tradycyjne na weselach nazwy „stolik 1”, „stolik 2” itd., a dodatkowo przystrojone tworzą wyjątkową atmosferę. Można także pomyśleć o karteczkach z imionami gości. Nadrukowane wizytówki można przyczepić np. do cukierków w brązowych papierkach.

Niekonwencjonalnie rozwiązania

W jesiennym klimacie udekorować można całą salę, a nawet ubrać odpowiednio obsługę lokalu. Stroje w jesiennych barwach, wieńce z liści, naszyjniki z kasztanów – złota polska jesień podsunąć może bardzo wiele pomysłów. Do tego klimatu dołączyć się mogą także państwo młodzi i goście. Druhny można ubrać w sukienki w odcieniach brązu i beżu, pan młody zamiast tradycyjnej czerni zdecydować się może na garnitur w kolorze czekoladowym, a panna młoda – na suknię w ciepłym odcieniu écru.

Sezonowe smakowitości

Jesień stwarza też wiele wspaniałych możliwości jeśli chodzi o komponowanie menu. Decydując się na urządzanie wesela we wrześniu czy październiku, dobrze jest docenić sezonowe warzywa i owoce. Gościom dobrze jest też zaserwować dania z grzybów. Świetnie smakować z nimi będą tak samo mięsa, jak również i rozmaite zapiekanki. Na deser nie może oczywiście zabraknąć czekolady. Przepięknie prezentuje się ona w postaci fontanny, powinna też być podstawowym składnikiem weselnego tortu.

Autor