Ślubne porady

Ślub w letnich miesiącach – jak wykorzystać najcieplejszą porę roku?

Ślub i wesele najczęściej planuje się na lato. Ciepłe miesiące kojarzą się z wakacjami, o wiele łatwiej jest też wtedy zebrać wszystkich gości. Najcieplejszą porę roku docenić warto jeszcze z kilku innych powodów. Przede wszystkim latem jest najprzyjemniej, najłatwiej o dobrą pogodę, a w dodatku wszystko zdaje się kwitnąć, rosnąć, błyszczeć i pachnieć. Czy można wyobrazić sobie lepszą scenerię do powiedzenia sakramentalnego „tak” niż letni krajobraz?

Letnie kolory i niezwykłe bogactwo kwiatów

Z pewnością jednak niezależnie od samej pory roku, warto dołożyć wszelkich starań, żeby wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. Ważne, by dekoracje sprawiały wrażenie naturalności i idealnie komponowały się z otoczeniem, ale jednocześnie same w sobie muszą tworzyć spójną całość. Zanim zacznie się planować szczegółowo, dobrze jest zastanowić się nad motywem przewodnim. Warto wykorzystać kwiaty i letnie kolory. Pastele i energetyczny żółty kolor świetnie sprawdzą się na obrusach, w przypadku zastawy i różnych dekoracji.

Samochód albo bryczka dla państwa młodych

Latem państwo młodzi mogą sobie pozwolić też na pewną ekstrawagancję. Zamiast wynajmować zwykłą limuzynę do ślubu, mogą zdecydować się na bryczkę z białym koniem albo wypożyczyć piękny kabriolet, z którego panna młoda będzie mogła na pożegnanie rzucić bukiet ślubny. Sam samochód warto także odpowiednio przystroić. Auto wcale nie musi być czarne. Dobrze, gdy jego maskę zakryją bukiety kwiatów.

Sezonowe warzywa, owoce i potrawy

Skarby lata dobrze jest wykorzystać również przy komponowaniu menu dla gości. Warto podać dania z sezonowych warzyw i owoców. Docenić można np. truskawki, które rzadko goszczą na stołach. W różnych deserach natomiast wykorzystać można także przepyszne owoce leśne. Latem idealnie sprawdzą się lody. Można podać je w formie luksusowych deserów.

Hitem okazać się też mogą dania z grilla. Goście docenią z pewnością nie tylko kiełbaski i różne gatunki mięs, ale i grillowane warzywa.

A może przyjęcie w plenerze?

Wreszcie warto się zastanowić, czy przyjęcie weselne faktycznie musi być organizowane w sali czy hotelowej restauracji. Jeśli prognozy pogody będą dobre, można równie dobrze zdecydować się na przyjęcie w plenerze. Wiele obiektów hotelowych i restauracji posiada też piękny ogród czy park i to właśnie tam można porozstawiać stoły, przygotować parkiet do tańczenia i zorganizować odpowiednie oświetlenie, które stworzy wyjątkowo romantyczną atmosferę podczas przyjęcia. Gdy zaś wesele robi się w plenerze, to po zapadnięciu zmroku pomyśleć można o dodatkowych atrakcjach – goście mogą wypuszczać kolorowe lampiony albo można im zaserwować wyjątkowy pokaz sztucznych ogni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *